Oorontsteking - als het misgaat 

Een oorontsteking wordt ook wel otitis externa genoemd. Otitis externa bij honden kan worden ingedeeld op basis van oorzaken en factoren. Graag vertellen wij u meer over deze oorzaken van otitis externa.


Belangrijkste oorzaken van een ooraandoening

Er is altijd een hoofdoorzaak die ontsteking van de gehoorgang tot gevolg heeft. De meest voorkomende hoofdoorzaken zijn allergische huidaandoeningen, vreemd materiaal in de gehoorgang of parasieten, zoals oormijten. Voor een gezond oor op lange termijn, moet de onderliggende oorzaak worden vastgesteld en aangepakt.

Minder vaak voorkomende oorzaken van ooraandoeningen zijn hormonale stoornissen, auto-immuunziekten en problemen met de talgklieren.

Wat is de oorzaak van het oorprobleem bij uw hond? 

Wat is de oorzaak van het oorprobleem bij uw hond? 

Belangrijkste oorzaken van een ooraandoening

Er is altijd een hoofdoorzaak die ontsteking van de gehoorgang tot gevolg heeft. De meest voorkomende hoofdoorzaken zijn allergische huidaandoeningen, vreemd materiaal in de gehoorgang of parasieten, zoals oormijten. Voor een gezond oor op lange termijn, moet de onderliggende oorzaak worden vastgesteld en aangepakt

Minder vaak voorkomende oorzaken van ooraandoeningen zijn hormonale stoornissen, auto-immuunziekten en problemen met de talgklieren.

Als vreemd materiaal, zoals graszaad, in het oor van uw hond vast komt te zitten, veroorzaakt dit vaak irritatie en ontstekingen die moeten worden aangepakt.

Hoewel parasieten die zich op het huidoppervlak bevinden nog steeds voorkomen, gebeurt dit tegenwoordig veel minder vaak dankzij effectieve vlooien- of tekenbehandelingen. Oormijten zijn kleine witte parasieten die de oren van verschillende diersoorten zoals honden, katten en fretten kunnen besmetten en intense jeuk en ongemak kunnen veroorzaken. Aangezien oormijt besmettelijk is, moet elk contactdier tegelijk met de besmette hond worden behandeld.   

Een allergie is een heftige reactie van het eigen immuunsysteem van het lichaam op een zogenaamd 'allergeen'. Een allergeen kan een onderdeel zijn van het voer, iets in de omgeving (pollen of huisstofmijt zijn veelvoorkomende omgevingsallergenen), vlooien of een stof in een geneesmiddel, voerbak of halsband.

Wanneer de hond de stof waar hij allergisch voor is inademt, inslikt of ermee in contact komt, geeft het lichaam verschillende irriterende chemische stoffen af, zoals histamine, wat leidt tot ontsteking, roodheid, jeuk en ongemak. 

Predisponerende factoren 

Bepaalde factoren zorgen ervoor dat uw hond vatbaarder is voor otitis. Ze veroorzaken zelf geen ontsteking, maar maken het waarschijnlijker dat ze ontstaan.

Een spaniël, zoals Pogo, is een voorbeeld van een hond met hangoren, wat betekent dat hij vatbaarder kan zijn voor ooraandoeningen.

Honden met zware, goed afgesloten oorflappen, smalle gehoorgangen (bij bepaalde rassen of vanwege mogelijke bulten of knobbels) en overmatige haargroei, ontwikkelen vaker ooraandoeningen. Hoewel uw hond deze (ras)kenmerken kan hebben, veroorzaakt dit niet altijd problemen. Daarom is het niet aan te raden om de gehoorgangomgeving te verstoren door het regelmatig reinigen of plukken van het haar als de hond geen oorprobleem heeft. Als het oor zichzelf goed reinigt, hoeft u er verder niets mee te doen.

Zwemmen, overmatig baden of douchen, reinigen wanneer dat niet nodig is, of zelfs warm weer kan de luchtvochtigheid in de gehoorgang verhogen en het microklimaat veranderen, wat de overgroei van bacteriën en gisten in de hand werkt

Als het afweersysteem van uw hond niet goed werkt, kan het risico op otitis toenemen.

Aanhoudende factoren

Dit zijn de factoren die het behandelen van het oorprobleem van een hond moeilijker maken. Een vaak terugkerende oorontsteking of een chronische, slecht behandelde aandoening, zorgt ervoor dat opvolgende uitbraken van otitis steeds moeilijker te behandelen zijn.

Als de ontsteking aanhoudt, kan dit de gehoorgang chronisch aantasten. Denk hierbij aan een permanente zwelling en verharding van het kraakbeen in het oor, of een gescheurd trommelvlies, waarbij een ontsteking of infectie zich verspreidt naar het midden- en soms het binnenoor.

Dit kan leiden tot moeilijk te behandelen infecties, gehoorverlies of mogelijk doofheid, neurologische symptomen en pijn voor uw hond en veel verdriet voor u als eigenaar.

Een chronisch geval van otitis vereist vaak een diepe oorspoeling onder algehele narcose of zelfs uitgebreide chirurgie.

Afbeelding (CWalker, ThePhotoVet)

Werk samen met uw dierenarts om in een vroeg stadium het oorprobleem van uw hond te verhelpen en zo chronische aandoeningen te voorkomen.

Sla controles niet over! 


keyboard_arrow_up